Oculus će podržati WebVR kroz novi VR preglednik „Carmel“

Oculus će podržati WebVR kroz novi VR preglednik „Carmel“

Na „Connectu“,  kompanijinoj godišnjoj konferenciji developera, Oculus je službeno najavio  svoju podršku WebVR-u kroz svoju novu VR web tražilicu, kodnog imena „Carmel“. WebVR je API koji omogućuje pristup web VR sadržajima putem headseta.

Najavljen kao jednostavan način za dijeljenje VR iskustava preko weba, WebVR omogućuje developerima da predstave jednostavne VR sadržaje sa svima koji posjeduju VR headset jednostavnim upisivanjem URL (bez potrebe za skidanjem i instalacijom velikih datoteka).

Suosnivač Oculusa Nate Mitchell predstavio je novi VR pretraživač: „ovo će voditi eksponencijalnom rastu dostupnih VR sadržaja. Svatko će u budućnosti imati svoju vlastitu VR destinaciju na webu.“

Iz Oculusa kažu kako je Carmel optimiziran za performanse, dizajniran za navigaciju i VR input, te će funkcionirati na svakom Oculus uređaju.

Samsungova aplikacija „Samsung Internet“ već ima početnu podršku za WebVR, ali potez Oculusa da ga podrži direktno, dovoljno govori o važnosti ove inicijative.

Kako bi pomogli developerima da stvaraju VR web sadržaje, Oculus je najavio i React VR, VR fokusiranu verziju „React open source javascript library“, kreiranu 2013. od Facebooka, kako bi se pomoglo developerima.

 

Share this post