Tesla Suit, taktilno odijelo za cijelo tijelo

Tesla Suit, taktilno odijelo za cijelo tijelo

Teslasuit, odijelo koje cijelo tijelo ubacuje u virtualnu realnost, koristi elektro taktilne podražaje kako bi korisniku dao osjećaj dodira, sile, topline. Projekt ulazi u „kickstarter“ fazu, i ne sumnjamo da će biti uspješno, ali isto tako neće biti jeftino.

Kako je nedavno najavljeno, Britanska tvrtka Tesla Studios privodi kraju trogodišnju fazu razvojarevolucionarnog taktilnog odijela za cijelo tijelo. „Pametne tkanine“ korištene pri izradi odijela, sposobne su dati povratnu informaciju iz virtualne realnosti koristeći električne impulse direktno na kožu.

Teslasuit koristi neuro-mišićne električne simulacije (NMES) za prijenos osjećaja direktno na tijelo korisnika preko električnih impulsa. Slična tehnologija koristi se u sportskoj terapiji. Kako navode iz Tesla Studia, samo su malo prilagodili ovu već poznatu tehnologiju kako bi bila korisna u virtualnoj realnosti.

Iz studija tvrde kako je odijelo sposobno dati povratnu informaciju i simulirati gotovo sve, od zagrljaja, do udara metka i eksplozija (nadamo se ne bolno kao u pravom svijetu), te može simulirati promjene klime i temperature.

Tekstili korišteni za izradu odijela protkani su provodljivim nitima, koju su obloženi vodootpornim neoprenom, koje odijelo ujedno čini vodootpornim i perivim.

Odijelo se napaja preko centralne jedinice ( T-pojas), koji se spaja na procesorsku jedinicu za pokrete i praćenje, kontrolu temperature i osjete. Ova centralna procesorska jedinica se zatim bežično spaja na PC.

Kako za sada stvari stoje, u ponudi će biti dvije verzije odijela: „Pioneer“ sa 30 povratnih kanala (1199 funti), te „Prodigy“ sa 52 povratna kanala i termo elementima, koji će stajati 2099 funti.

Share this post