PiMAX-ov 8K headset

PiMAX-ov 8K headset

PiMax je nedavno javnosti predstavio svoj headset virtualne realnosti visokih performansi. Radi se o 8k headsetu s vidnim poljem širine 200 supnjeva koji nudi neka nova i inovativna rješenja.

Dok je mnogo upitnih, kineskih headsetova prikazano na CES-u ove godine, PiMAX-ov headset je iskočio iz mase ostalih. Štoviše, ovaj headset je pokazao ujedno i potencijal koje visokokvalitetni headseti mogu pružiti, ali i izazove povezane sa detaljima koji čine razliku. Jedna od posebnosti ovog headseta je i omogućavanje rezolucije 3840×2160 po svakom oku.

Eksterijer Pimaxovog prototipa pomalo podsjeća na Starbreezeov 210 stupanjski StarVR headset, a koristi PlayStation sistem za montiranje headseta na glavu. Svaki od displeja je postavljen pod kutom, kao i kod StarVR-a. Kada govorimo o komforu i težini, Pimaxova jedinica nije teža od PlayStation konzole, iako se na prvi pogled čini teškim zbog neobična i robusna izgleda.

Jedna od najboljih stvari na ovom headsetu jest njegov display i rezolucija. Dok nosite headset ne mogu se uočiti vidljivi pixeli na zaslonima, kao što je slučaj sa headsetima do sada. Prikaz i teksture su na zavidnom nivou, a oštrina i transparentnost su do sada neviđeni. Širina vidnog polja je također na zavidnom nivou, što doprinisi interakciji i omogućuje vrhunsku uživljenost. Ipak, sve navedeno ima i svoje mane. Svjetlina zaslona je katkada ispod očekivanja, a ukoliko skrenemo pogled izvan centra leća, primjećujemo distorziju a prikaz djeluje razvučeno.

S druge strane postavlja se pitanje kako je Pimax omogućio prikaz 4k rezolucije po svakom oku bez kašnjenja. Korištenjem „brain-warp“ tehnologije. Ta tehnologija radi tako da renderira i prikazuje sliku samo jednom oku u trenutku, a zatim renderira i prikazuje sliku drugom oku. To znači da jedno oko vidi sliku, dok drugo u datom trenutku ne vidi. Na ovaj način zapravo se renderira jedna 4k slika 120 puta u sekundi, ali korisnik doživljava kompletan 8k prikaz pri 120 Hz. Ovo je moguće jer je frekvencija toliko visoka da ljudsko oko ne primjeti da je „slijepo“ u djeliću sekunde.

Uz headset su najavljeni kontroleri i sustav praćenja u prostoru, ali predstoji nam pričekati kako bi vidjeli za koje rješenje će se opredjeliti u Pimax-u. Iako headset još nije na tržištu, najavljena je cijena od oko 599$.

Share this post