WebVR na Chrome-u za Android i Daydream telefone

WebVR na Chrome-u za Android i Daydream telefone

Eksperimentalne verzije Chrome preglednika za Android, sa WebVR funkcionalnošću, u razvoju su već neko vrijeme. Od sada WebVR dolazi standardno sa Chromeom za Android. To je standardna verzija preglednika koji se može pronaći na Google trgovini. Jedina razlika je što će oni sa Daydream telefonima i headsetima moći zakoračiti u virtualnu stvarnost direktno kroz preglednik.

Veliki potencijal WebVR-a je to što dozvoljava pokretanje VR iskustava direktno sa weba preko web preglednika, kao da pristupate bilo kojoj stranici. To znači dobru i jednostavnu pristupačnost, jednostavnu navigaciju kroz sadržaj. Korisnicima je omogućeno prelaziti iz jednog iskustva u drugo, bez instaliranja individualnih aplikacija. Ovo uvelike olakšava korištenje, jednostavno kao surfanje webom.

Treba napomenuti da i ostali vodeći web preglednici rade na integraciji WebVR-a, a ovim korakom Chrome-a da se naslutiti da će u skoro vrijeme ovo postati standard.

Danas tko god nadogradi ili instalira Chrome, imat će ugrađenu WebVR funkcionalnost, što će omogućiti pristup virtualnoj stvarnosti direktno preko weba. VR video kompanija Within kreirala je i WebVR kompatibilan video player koji omogućuje navigaciju i gledanje 360 videa preko telefona i web preglednika.

Treba napomenuti da ima još posla oko ove aplikacije, kako bi se postigla njezina funkcionalnost i pravi potencijal. Trenutno je Daydream jedina opcija za korištenje, a Google je najavio da uskoro stiže i podrška za Cardboard. Također, dok ostali preglednici rade na integraciji, i desktop verzija za Chrome još je u razvoju, odnosno još uvijek nema aplikacije dostupne za PC verzije, te će proći još neko vrijeme dok PC korisnici ne budu u mogućnosti pristupati sadržajima virtualne stvarnosti.

Iako Within aplikacija radi glatko, grafika i čistoća slika ipak nisu na nekom zavidnom nivou, tako da performanse nisu na nivou same WebVR aplikacije. Svakako je zanimljiv razvoj situacije, i ovo je velik korak i za Chrome, i za samu virtualnu stvarnost koja na ovaj način postaje sve dostupnija širokim masama.

Share this post