Često postavljena pitanja

Često postavljena pitanja


Web

-SEO je bitan dio ukoliko želimo odraditi dobar posao i dobro pozicionirati svoju stranicu na tražilicama. Danas je takav oblik marketinga jedan od najbitnijih i najzastupljenijih.

-Ovisno o potrebama klijenata, i specifikacije same stranice možemo Vam omogućiti da sami ažurirate sadržaje na stranici, ili ažuriranja i nadogradnje prepustite nama.

-Izrada web stranice varira u zavisnosti od potrebe i zahtjeva klijenata. Jednostavnije stranice mogu biti izrađene za nekoliko dana, dok se složene stranice i sustavi mogu razvijati i do nekoliko tjedana.

-Stranice su responzivne (eng. responsive) ako se prilagođavaju uređaju, odnosno veličini ekrana. Takve stranice vam omogućavaju dobro korisničko iskustvo, bez obzira na uređaj koji koristite za pregledavanje. Umjesto da razvijate zasebnu, mobilnu verziju stranica, koristite li responzivne tehnike, vaše stranice će se automatski prilagoditi rezoluciji.

Web dizajn je vrsta dizajna, u mnogim segmentima srodna grafičkom dizajnu – također kombinira tipografiju, ilustraciju, fotografiju, multimediju, te, kao i u grafičkom dizajnu poruku je potrebno oblikovati tako da je prepoznatljiva i razumljiva namijenjenoj publici. No, bitna značajka koja web dizajn distancira od grafičkog dizajna jest u izvedbenom dijelu: osim što je potrebno poznavati tehničku prirodu Interneta, web dizajn je specifičan zbog svoje dinamičke strukture: web stranice su “žive”, granaju se i neprestano obnavljaju.

-Web aplikacije su otvoreni ili zatvoreni sustavi upravljanja sadržajem važnim za vaše poslovanje. To mogu biti “jednostavne” web shop aplikacije, sustavi za upravaljanje sadržajem (CMS), knjigovodstveni sustavi ili specijalizirani sustavi upravljanja i kontrole kompletnog procesa organizacije proizvodnje u najrazličitijim poslovnim granama.

-E-commerce ili hrv. elektronička trgovina omogućuje kao sastavni dio elektroničkog poslovanja na E-tržištu svojim internetskim posjetiteljima tj. kupcu naručivanje proizvoda putem Interneta. Kupovanje preko Interneta može biti najbrži i često najjeftiniji način kupovine određenog proizvoda. Trgovina putem interneta se smatra najprofitabilnijim oblikom trgovine zbog jednostavnosti i niskih troškova.

-Web je jedan od servisa Interneta, koji služi za prezentaciju internetskih stranica pomoću HTTP/HTTPS protokola. Usporedbe radi još neki poznatiji internetski servisi su elektronička pošta i FTP, ali i ssh, IRC i još neki.

-Web-stranica je web dokument pogodan za World Wide Web i internetski preglednik. Internetski preglednik prikazuje web-stranicu na monitoru ili mobitelima. Web-stranica je ono što se prikazuje, ali termin označava i datoteku, često napisanu HTML kodom ili sličnim markup jezikom, čija je glavna funkcija osigurati hypertext koji će navigirati prema ostalim web stranicama preko linkova. Web preglednici upravljaju web resursima centriranim oko zapisane web-stranice, poput style sheet-ova, skripti i slika, da bi prikazali web stranicu.

-WordPress je open source Content Management System (CMS), često se koristi kao aplikacija za objavljivanje bloga, poduprt PHP-om i MySQL-om. WordPress ima mnoge značajke, uključujući plug-in arhitekturu i sustav predložaka. WordPress se koristi na više od 13% od 1.000.000 najvećih web stranica, WordPress je najpopularniji CMS u upotrebi danas. WordPress je prvi put objavljen 27. svibnja 2003. Objavio ga je Matt Mullenweg. Od kolovoza 2010, verzija 3.0 je preuzeta više od 12,5 milijuna puta.

Virtualna stvarnost

-Unutar virtualne stvarnosti korisnik može gotovo sve što zamisli. Od igranja raznih interaktivnih igara, do raznih znanstvenih i medicinskih simulacija, rade se aplikacije koje zamjenjuju muzeje ili aplikacije za osposobljavanje vatrogasaca za krizne situacije i slično. Mogućnosti su neograničene, a svaki dan na tržište izađe nešto novo i zanimljivo.

– Ne, klijentima vašu djelatnost možete predočiti koristeći Vaš VR headset, bilo da imate vlastiti ili unajmljeni. Za potrebe prezentacije optimalni su mobilni VR headseti, koji su lagani, prijenosni i ne moraju imati popratno računalo. Svakom klijentu prezentaciju možete predstaviti na istom kompletu za virtualnu realnost.

-Ovakve fotografije i videe možete vidjeti na svom telefonu ili računalu, ali je dojam neusporedivo bolji ako se gleda uz pomoć nekog VR headseta. Također moguća je implementacija 360 sadržaja na vašu web adresu, kako bi sadržaj bio dostupan i širokom krugu ljudi.

– 360 snimanje i fotografiranje radi se posebnim vrstama kamera, koje bilježe cijeli prostor oko sebe. Culex d.o.o. u svojoj ponudi ima snimanje 360 fotografija i videa prema zahtjevima klijenata, a također radimo i post-produkciju istih sadržaja.

-Naravno, VR ima ogroman potencijal koji je svakog dana veći jer ima sve veći broj korisnika. VR Vam može pomoći u mnogim segmentima i granama poslova kojima se bavite. U posljednje vrijeme arhitektonski uredi, dizajnerski studiji, agencije nekretninama počinju ubacivati razne 360 fotografije ili videe, kako bi klijentima što bolje predočili svoj proizvod, razne agencije i tvrtke rade svoj marketing uz pomoć virtualne stvarnosti, a prema svjedočanstvima, VR ostavlja bolji i kvalitetniji utisak nego drugi oblici oglašavanja i reklame.

-VR je relativno nova tehnologija, koja zamah doživljava gotovo svaki dan. Primjena je široka, a osim aplikacija i igara može služiti za razne vizualizacije, prikaz prostora, za održavanje raznih konferencija, prikaz 360 videa i fotografija i slično.

– Za izradu aplikacije potrebno je vremena ovisno o specifikacijama koje se traže. Jednostavne zahtjeve i projekte u mogućnosti smo riješiti već unutar jednog ili dva dana, dok je za razvoj igrice ili kompleksne aplikacije potrebno i nekoliko tjedana.

– Svaka VR aplikacije je individualna i razvija se u skladu sa potrebama. Ovisno o potrebama, koriste se različite tehnike dizajniranja i oblikovanja. Posebnost VR-a je to što se razvija za cijelo vidno polje, dakle za 360 stupnjeva, pa se velika pozornost posvećuje detaljima i doživljaju prostora. VR aplikacija može biti npr. izmodelirana nekretnina, kako bi kupac/korisnik dobio bolji dojam dizajna i prostora uz pomoć VR headseta, ili kompletna interaktivna igra koja se onda i razvija u takvom smjeru.

-Unutar virtualne stvarnosti korisnik može gotovo sve što zamisli. Od igranja raznih interaktivnih igara, do raznih znanstvenih i medicinskih simulacija, rade se aplikacije koje zamjenjuju muzeje ili aplikacije za osposobljavanje vatrogasaca za krizne situacije i slično. Mogućnosti su neograničene, a svaki dan na tržište izađe nešto novo i zanimljivo.

– Unutar virtualne stvarnosti postoji nekoliko sustava za praćenje. Neki funkcioniraju na principu infra-crvenih zraka, koji kreiraju virtualni prostor te se uz pomoć te mreže određuje pozicija, dok neke funkcioniraju uz pomoć raznih kamerica koje određuju poziciju. Telefonski headsetovi se orjentiraju uz pomoć senzora u telefonima. U posljednje vrijeme radi se na razvoju inside-out praćenja, te bi taj standard trebao postati standardan.

2D i 3D Dizajn

– Gotovo je nemoguće da dođe do nezadovoljstva klijenta, jer je isti upoznat sa procesom dizajna, te u suradnji sa dizajnerima određuje smjernice u kojima se dizajn odvija.

-Da, u Culexu možemo raditi i dizajn razne ambalaže npr. plastika, karton, papir, metal i slično. Napomena: Culex d.o.o. ne tiska materijale. Pripremamo dizajn i grafiku pred tisak, ali sam tisak ne vršimo.

– U Culexu možemo izraditi Vaš logo, u dogovoru s Vama, prema već postojećem logu i mjerilima, ili individualno s Vama raditi razvoj potpuno novog loga.

– Culex radi gotovo sve što vam treba. Od modeliranja i animiranja modela, do ispravki u Photoshopu, izrade logo otisaka, dizajniranja posjetnica, dizajn eksterijera i interijera. Kako se bavimo i virtualnom stvarnosti, u mogućnosti smo prebaciti 3D modele (razne objekte, kuće, stanove, poslovne prostore) u VR, kako bi isti bili gledljivi i dostupni na headsetu virtualne stvarnosti.

-Grafički dizajn je vrsta primijenjene umjetnosti koja najčešće uključuje kombiniranje tipografije, ilustracije, fotografije i tiska, kako bi se vizualnom komunikacijom prenijela neka ideja ili poruka, u svrhu informiranja, uvjeravanja ili educiranja.

-Završni proces pretvaranja 3D modela u dvodimenzionalnu sliku naziva se renderiranje. To je proces koji pretvara 3D model, kompletnu scenu ili animaciju u 2D sliku simulirajući zrake svjetlosti. Obuhvaća široko područje primjene: arhitektura, računalne igre, simulatori, filmska industrija i specijalni efekti. Svako ovo područje zahtijeva svoje algoritme, mogućnosti i tehnike prikaza. S obzirom na zahtjeve tržišta, razvijaju se različite varijante pogona (eng. engine) za renderiranje.

– Autodesk Maya je 3D računalni grafički softver kompatibilan sa Windows, macOS i Linux platformama. Koristi se za izradu 3D aplikacija kao što su video igre, TV serije, animirane serije i slični vizualni efekti.

-3D Studio Max je profesionalni 3D računalni grafički program, za izradu 3D animacija, modela, igara i slika. Softver posjeduje sposobnosti modeliranja, i felksibilne plugine te se koristi na Windows platformi. Često je korišten u razvoju video igara, TV reklama i arhitektonskih vizualizacija. Također je korišten za filmske efekte i vizualizacije.

-Lihtwave 3D je visoko profesionalna alatka, sa minimalnim hardverskim zahtjevima, brza i jednostavna za korištenje. Lightwave je program izbora bilo da se bavite animacijom i treba vam brz, pouzdan, fleksibilan i moćan alat koji može vaše želje i ideje materijalizirati u baš onakvom obliku kakav vi želite, ili se želite baviti samo 3D grafikom, ili samo modeliranjem. Od samih svojih početaka Lightwave je važio za program koji na najbrži način pretvara trodimenzionalne scene u dvodimenzionalnu sliku ili animaciju (proces poznat pod imenom rendering).

-Softver koji služi za modeliranje raznih objekata i predmeta. Mnogi griješe uspoređujući ga sa 3ds max-om, mayom i sličnim softverima, ali rhino prije spada u skupinu CAM/CAD programa.